Figyelem! INGYENESSÉ TETTE A KORMÁNY, MÉGIS FIZETNI KELL ÉRTE!

Figyelem! INGYENESSÉ TETTE A KORMÁNY, MÉGIS FIZETNI KELL ÉRTE!

0

NGYENESSÉ TETTE A KORMÁNY, MÉGIS FIZETNI KELL ÉRTE! KOMOLY BÍRSÁGRA SZÁMÍTHATSZ, HA EZT ELMULASZTOD! OTTHON KELL LENNED AZ  ELŐÍRT IDŐPONTBAN! Ha...

loading...

NGYENESSÉ TETTE A KORMÁNY, MÉGIS FIZETNI KELL ÉRTE!

KOMOLY BÍRSÁGRA SZÁMÍTHATSZ, HA EZT ELMULASZTOD! OTTHON KELL LENNED AZ  ELŐÍRT IDŐPONTBAN!

Ha nem  teszel eleget a törvényi előírásnak, komoly bírságra számíthatsz!

Fontos részleteket tudhatsz meg, ha a képre kattintasz!

Ingyenessé tették, mégis fizetni kell érte: fontos tény, amit tudnod kell a kéményseprésről

Nem mindenkinek ingyenes, és nem is minden esetben

Számtalan veszélyt és kockázatot  rejt magában a kémények, és a háztartások ideális hőmérsékletének kialakítását , illetve  melegvíz-ellátását szolgáló berendezések használata,  ez jelentősen csökkenthető, ha rendszeresen ellenőrzik őket szakemberek. Erre jó példa  a kéményseprés, hivatalosan  elnevezése szerint, kéményellenőrzés, amelyet bizonyos időközönként a törvény szerint kötelező elvégeztetni.

Díjmentes a kötelező kéményellenőrzés 2016. július 1-jétől, de sokan nem tudják, hogy csak bizonyos ingatlanokra vonatkozik. Arról sem tudnak sokan, hogy  hogy az első két sikertelen próbálkozás után , bizony már fizetni kell a harmadikért , sőt meg is bírságolhatják azt, aki nem tesz eleget a törvényi előírásoknak.

Nem mindenkinek ingyenes

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény 2. § (1) a) pontja határozza meg, hogy melyek azok az  ingatlanok, amelyek  esetében a kötelező kéményellenőrzés ingyenes. Például ide tartoznak azok a  családi házak, amelyek magánszemély tulajdonában vannak, de csak abban az esetben, ha nincs oda, arra a címre bejegyezve  székhely, telephely.

Társasházaknál is abban az esetben ingyenes, ha az egységeire, lakásaira , tehát ahol egyik albetétben sincs bejegyezve székhely, telephely, és ahol társasházi osztatlan közös tulajdonban van az égéstermék-elvezető. Nem kell fizetni olyan  társasházak esetében sem azok után az  albetétek után, melynek a tulajdonosa természetes személy, és ahová szintén  nincs bejegyezve székhely, telephely, fióktelep.

A harmadik alkalomért már fizetni kell!

Az ingyenes kategóriába tartozó  ingatlanok, azaz a lakossági kémények esetében történő  ellenőrzésért nem kell fizetni, de itt is csak akkor igaz ez, ha azt a közszolgáltató által meghirdetett első két időpont valamelyikébe sikerül elvégezni. Ha csak a harmadik időpontban kerül sor az ellenőrzésre,akkor a tulajdonosnak  kiszállási díjat kell fizetni,  a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott közszolgáltatási díj 30%-ának megfelelő összegben.

Kötelezően otthon kell lenni, és be kell engedni a kéményseprőt

Sormunka jelleggel történik az első két ellenőrzés, nem a tulajdonosok kérik az időpontot, és  nincs megrendelési kötelezettségük sem. Ezekről az időpontokról nem kap személyesen levelet a tulajdonos, hanem hirdetményben közlik azt.  Első alkalommal ezt általában a társasházak kapualjában, családi házas övezetekben pedig  az utcasarkon helyezik el, minimum 15 nappal az időpont előtt.  A második alkalommal, az aktuális időpont előtt úgy 15-30 nappal már  az ajtóra, családi háznál  a kapura ragasztanak hirdetményt, vagy esetleg bedobják  a postaládába.

Ha meghiúsul az ellenőrzés, akkor a tulajdonos bírságra is számíthat

Nincs mód az időpont megváltoztatására, valakinek otthon kell lennie, és be kell engedni a kéményseprőt, aki 8 és 16 óra között érkezik az ellenőrzéshez szükséges megfelelő fényviszonyok miatt. Ha meghiúsult az első két időpont, akkor a tulajdonosnak a  harmadik ellenőrzésre már megrendelési kötelezettsége van, és ez arra az ingatlanokra is vonatkozik, ahol eleve nem ingyenes az ellenőrzés. Ha ezt a tulajdonos  nem teszi meg,  és ezzel akadályozza vagy éppenséggel  meghiúsítja az ellenőrzést, abban az esetben  30 ezer forintig terjedő bírsággal is sújthatja a tűzvédelmi hatóság.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!
loading...

SZÓLJ HOZZÁ